آرتیشو (کنگرقرنگی)سلام. وقت بخیر.
عکس بالا کلاپرک های گیاه کنگر فرنگی یا آرتیشو را نشان می دهد. کلاپرک اندام زایشی گیاهان خانواده Asteracea می باشد .
آرتیشو یا کنگر فرنگی گیاهی است چند ساله که رومیان باستان از 2 هزار سال پیش از کلاپرک نارس ، برگ و اندامهای گوشتی وسط برگها برای سالاد و سبزی خوردن استفاده می کردند.
این گیاه از نظر طب سنتی دارای طبعی گرم و کمی خشک است.
هم اکنون در کالیفرنیا و سایر بخش های آمریکا کشت میشود و در بعضی مناطق معتدل ایران قابل تکثیر است.چنانچه زمستان طولانی و سرد در محل کاشت آن وجود داشته باشد امکان دارد اندام های هوایی از بین رفته و چنانچه در شروع سرما روی طوقه و ریشه کود دامی پوسیده بریزیم به طوری که از یخ زدگی و سرما زدگی ریشه جلوگیری شود سال بعد ریشه در شرایط جوی مناسب دوباره سبز خواهد شد.
روش کشت این گیاه توسط دانه و یا با استفاده از پا جوش امکان پذیر میباشد و پس از آنکه زمین را به صورت جوی و پشته آماده کردیم بذرها و یا پا جوش را در طول ردیف با فاصله یک متر و با فاصله ردیف دو متر میکاریم .
آبیاری این گیاه برای محصول بالاتر لازم است.خواص خوراکی و طبی آرتیشو به شرح ذیل می باشد:
1.کبد را تمیز کرده و اعمال آن را تنظیم می کند.
2.برای درمان چربی کبد بسیار مفید است.
3.ترشح صفرا را تنظیم میکند.
4.ادرار آور بوده و بیماری های مثانه و کلیه از جمله سنگ صفرا را دفع میکند.
5.یبوست ناشی از عدم صفرا را درمان میکند.
6.برای تقویت قوای جنسی و تقویت بدن بسیار موثر است.
 ضمنا برگ و مغز آن را می توانید بخارپز یا آب پز نموده و با سرکه میل نمایید و همچنین در تهیه سالاد از آن استفاده کرد.
کاشت این گیاه در مناطق واجد شرایط با توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی و مشاوران کشت پیشنهاد می شود.